Back to All Events

Hvordan påvirker passagerafgifter på dansk flytransport den grønne omstilling?

  • Københavns Lufthavn 6 Lufthavnsboulevarden Kastrup, 2770 Denmark (map)

Regeringen har foreslået en passagerafgift på i gennemsnit 100 kr. per flypassager som supplement til internationale regler. Tiltaget, der har til mål at reducere globale CO2 udledninger, blev foreslået af den nye SVM-regering som en del af regeringsforslaget ’Ansvar for Danmark’. Dog er der i Danmark delte meninger om, hvorvidt en sådan afgift kan bidrage til den grønne omstilling eller ej. Nogle mener, at det er en nødvendig og afgørende regulering af den klimabelastning, som luftfarten medfører, hvor andre mener, at pengene er bedre brugt på at investere i omstillingen.

Denne diskussion kan du være med til på TØFs gå-hjem-møde den 30. august, hvor tre eksperter vil fortælle om positive såvel som negative effekter af passagerafgiften. Oplægsholderne vil bl.a. komme ind på følgende pointer:

Thomas Thessen, cheføkonom hos Københavns Lufthavn. Thomas har forestået en analyse af effekten af en dansk passagerafgift og fundet frem til resultater, der går imod forventningen til afgiftens positive klimaeffekt. Ud fra denne analyse vil han bl.a. argumentere for, hvordan afgiften måske endda kan øge flyenes udledning per passager i stedet for at mindske den.

 Søren Have, programchef hos Concito med ansvaret for at fremme omstillingen til den grønne mobilitet. Søren repræsenterer en forhåbningsfuld tilgang til passagerafgiften med et argument om, at den – hvis rigtigt udformet - kan være første skridt til en nødvendig regulering af den klimabelastning, som luftfarten medfører.  

 Jeppe Juul, seniorrådgiver for klima og transport hos Rådet for Grøn Omstilling. Jeppe vil diskutere fordele og ulemper ved passagerafgiftens fremtidige effekter på den grønne omstilling, og dertil vurdere om tiltaget er effektivt i opnåelsen af Rådets mål om at mindske CO2-udledningen indenfor flytransporten. 

Praktisk information:

  • Tidspunkt: Onsdag 30. august, kl. 15.30-17.00.

  • Sted: København Lufthavn, Lufthavnsboulevarden 6, 2770 Kastrup. Du har også mulighed for at deltage via teams (teamslink udsendes samme dag som arrangementet afholdes).

  • Pris: Gratis for medlemmer af TØF. Pris for ikke-medlemmer: 650 kr. ekskl. moms. Indmeldelse i TØF kan ske her: https://www.toef.dk/medlemskab.